Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ θέλουν τον δικομματισμό.

Από  το   http://hassapis-peter.blogspot.com


Σας φαίνεται περίεργο; Κι’ όμως είναι αληθινό.

Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι αμύητοι πολίτες, τα μικρά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) εκτιμώ ότι δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση. Απεναντίας θέλουν να υπάρχει ο δικομματισμός που φραστικά καταγγέλλουν, ενώ έμπρακτα τον στηρίζουν. Αυτό εδώ το blog έχει ήδη επισημάνει το γεγονός αυτό με ανάρτησή του, με τον τίτλο «τα μικρά κόμματα στυλοβάτες του δικομματισμού».

Για να γίνει αντιληπτό αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε πως λειτουργεί ο ισχύον εκλογικός νόμος 3231/2004 (νόμος Σκανδαλίδη).  Λοιπόν, ο ισχύον εκλογικός νόμος.......

έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: 1) το όριο του 3% για είσοδο κόμματος ή μεμονωμένου υποψήφιου στη βουλή, 2) απλή αναλογική για τις 260 έδρες και 3) πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με τις υπόλοιπες 40 έδρες.

Ας δούμε τώρα γιατί τα μικρά κόμματα βολεύονται μ’ αυτό το νόμο.

1. Αν καταργηθεί το όριο του 3%, τότε θα ξεπηδήσουν κι άλλα κόμματα, αφού με ένα 0,33% θα μπορούσαν να είχαν έναν βουλευτή μέσα στη βουλή. Τα κόμματα αυτά, δεν δημιουργούνται τώρα εξ αιτίας του δισταγμού των πολιτών για ίδρυση, αφού, χωρίς οικονομικά μέσα και με βέβαιη τη μη προβολή τους από τα ΜΜΕ του κατεστημένου, δεν έχουν καμία πιθανότητα να υπερβούν το 3%. Αυτό όμως βολεύει τα υπάρχοντα κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ), αφού η δημιουργία και άλλων κομμάτων, χωρίς μάλιστα «ξύλινο λόγο» θα τα οδηγούσε στο περιθώριο, στην ανυποληψία και τελικά στην πολιτική τους εξαφάνισή.

Ο δικαιολογητικός λόγος του ίδιου του νόμου για το όριο του 3% είναι ότι η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό την αποφυγή του κατακερματισμού των βουλευτικών εδρών σε πολύ μικρά κόμματα και την ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων, ώστε να σχηματίζεται ευκολότερα απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Δηλαδή επικράτηση του δικομματισμού.

2. Όπως είπαμε, για τις 260 έδρες ισχύει απλή αναλογική. Επομένως, τα μικρά κόμματα, με δεδομένο το μικρό ποσοστό τους, δεν χάνουν σημαντικά πράγματα. Αν για παράδειγμα πολλαπλασιάσετε το ποσοστό των μικρών κομμάτων με τον αριθμό 260 ή με τον αριθμό 300 θα δείτε ότι η διαφορά είναι μικρή. Στην ουσία η απώλεια είναι μία ή δύο το πολύ έδρες. Όμως η απώλεια αυτή είναι τίποτα και καλοδεχούμενη από τα κόμματα αυτά, μπροστά στον κίνδυνο της ολοκληρωτικής εξαφάνισής τους.

Γιατί το λέω αυτό; Απλούστατα:

Αν για παράδειγμα ίσχυε απλή αναλογική και για τις 300 έδρες τότε, φυσικά δεν θα υπήρχε ποτέ αυτοδυναμία και θα έπρεπε τα μικρά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) να συνεργαστούν με άλλο  (ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία) ή άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό εξάλλου δεν επιτάσσει η ισχύουσα κοινοβουλευτική δημοκρατία; για να μην τρελαθούμε τελείως δηλαδή.

Τι θα συμβεί όμως αν συγκυβερνήσουν τα μικρά κόμματα; Απλά θα πρέπει να κάνουν πράξη τα ιδεολογήματά τους και τον «ξύλινο λόγο» τους και αυτή η πράξη θα πρέπει οπωσδήποτε να αποδώσει, διαφορετικά θα ριχτούν από το λαό στον πολιτικό «Καιάδα».

Πιστεύετε λοιπόν ότι θέλουν να συγκυβερνήσουν τα μικρά κόμματα; Όχι βέβαια.

Πιστεύετε ότι το ΚΚΕ θέλει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία και να του ζητούν οι πολίτες εξηγήσεις για τα κακώς κείμενα; Όχι βέβαια. Προτιμά να μένει στον αποστειρωμένο ιδεολογικό του κόσμο και να κρατάει το ποσοστό του και την πολιτική του ύπαρξη ως απομεινάρι, κάποιων άλλων εποχών.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα, θέλει να συγκυβερνήσει και να του ζητούν μετά ευθύνες οι πολίτες; Όχι. Προτιμάει να αντλεί ψήφους από διάφορες ομάδες του πληθυσμού και να επιβιώνει πολιτικά. Υπάρχει, στο ποσοστό που υπάρχει (και που στις εκλογές θα είναι πολύ μικρότερο), γιατί το ίδιο το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο θέλει να τον διατηρεί.

Πιστεύετε ότι ο ΛΑΟΣ θέλει να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία. Όχι βέβαια, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από το ίδιο, για να παρουσιάζεται ως κόμμα εξουσίας και να ισχυροποιεί τη θέση του.

Για σκεφτείτε. Ακούσατε αλήθεια ποτέ σε κάποια διαδήλωση, που κάνουν τα μικρότερα κόμματα, συνθήματα υπέρ της απλής αναλογικής ή υπέρ της κατάργησης του 3%; Σας λέω λοιπόν ότι ποτέ δεν θα τα ακούσετε.

Λοιπόν και τώρα τι κάνουμε;

Τίποτα. Τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε. Εμείς οι αδύναμοι πολίτες, που μας έχουν αφαιρέσει την εξουσία που μας δίνει η πραγματική δημοκρατία, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως.

Έτσι θα πορευόμαστε. Ενώ το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο και τα παντός είδους «λαμόγια» θα κάνουν πάρτι, εμείς οι….. καλοί άνθρωποι, θα πληρώνουμε το λογαριασμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου